Hoe ik mijn foto’s organiseer in folders in Lightroom

Als fotograaf van landschappen, stads zichten en straat scenes doe ik jaarlijks verschillende plaatsen aan.

Soms ga ik in een jaar meerdere malen naar dezelfde locatie, al dan niet voor één dag of ga ik in verschillende jaren naar een bepaalde locatie.

Graag toon ik jullie hoe ik mijn foto’s organiseer in een voor mij zo overzichtelijk en éénvoudig mogelijke manier en dat in Lightroom.

Ik organiseer al mijn foto’s per jaar, op datum en locatie omdat dit voor mij het meeste overzicht geeft en ik onthou dit ook het best.

Op datum en locatie

De folderstructuur in mijn Lightroom bibliotheek ziet er zo uit:

In de finder (Mac, Verkenner Windows) ziet deze structuur er identiek uit. Ik kan dus ook makkelijk hier mijn weg vinden of een ander programma gebruiken zoals Adobe Bridge om doorheen mijn foto archief te bladeren.

Een hoofdmap: land-city-streetscapes met daarin submappen ingedeeld per jaar en daarin op datum met de locatie.

Zoals je ziet is de datum de Amerikaanse datum volgorde in jaar-maand-dag. Waarom? Om te kunnen sorteren op datum. Alles staat in een chronologische  volgorde zoals onze kalender.

Het fijne is dat dit allemaal automatisch aangemaakt wordt tijdens het importeren van de foto’s van mijn geheugenkaartjes in Lightroom. Het enige wat ik nog moet doen na importeren is een locatie naam aan de map toevoegen.

Locatie keyword

Naast de folder organisatie in mijn jaar / datum-locatie structuur geef ik elke foto ook zeker 1 trefwoord en dat is de locatie. 

Als voorbeeld nemen we de map 2018 / 2018-11-03 – Voerstreek. Alle foto’s kregen ook het trefwoord Voerstreek. Stel dat ik 2 jaar eerder ook naar de Voerstreek ben gegaan dan zullen ook die foto’s het trefwoord Voerstreek hebben. Deze werkwijze pas ik dus op elke datum toe. Dit geeft me later de mogelijkheid om alle foto’s te zoeken, tonen per locatie en niet per datum of jaar. Ik zou er ook eventueel slimme verzamelingen van kunnen maken.

Meerdaagse locatie

Er zijn ook momenten waarbij ik een locatie meerdere dagen na elkaar aandoe. Op vakantie bijvoorbeeld.

In mijn folderstructuur kun je dit ook opmerken aan de op één volgende datums en locaties.

Ik zou mijn folder overzicht nog kunnen beknotten door foto’s van een meerdaagse locatie samen te voegen in één map. Bijvoorbeeld op de eerste dag.

De datums zijn voor mij louter een manier om mijn foto’s te sorteren. In onderstaande screenshot zie je dat ik naar Lissabon, Noord-Ierland en Londen ben geweest. 

Allemaal locaties van meerdere dagen, 4 dagen in Lissabon, 9 in Noord-Ierland en 3 in Londen.  Toch blijft het jaar 2019 overzichtelijk omdat ik de meerdaagse shoots ondergebracht heb op één datum. Anders zouden er nog eens 13 extra mappen nodig geweest zijn.

Wil ik weten welke foto’s ik precies op een dag van een meerdaagse locatie genomen heb dan gebruik ik de Lightroom filter functie en zoek, bekijk ik de foto’s op datum.

Next post Mist voorspellen
image/svg+xml

Menu

Follow me

Follow Ief De Laender

Tags

Categories