Dinant

Fog Atmosphere In DinantPin
Fog atmosphere in Dinant

Dinant is een kleine stad in de Franstalige regio Wallonië in België, gelegen langs de Maas. Het staat bekend om zijn pittoreske architectuur, waaronder de Citadel van Dinant, een fort dat bovenop een rotsachtige heuveltop uitkijkt over de stad. Dinant staat ook bekend om zijn saxofoons, die werden uitgevonden door Adolphe Sax, een inwoner van de stad. Daarnaast heeft Dinant verschillende historische kerken en musea, evenals een aantal buitenrecreatieve activiteiten, zoals kajakken en rotsklimmen.

Geboorteplaats van de Saxofoon

Adolphe Sax was een Belgische uitvinder en instrumentenbouwer die vooral bekend staat als de bedenker van de saxofoon. Sax werd geboren in Dinant, België, in 1814 en was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek en instrumentenbouw. Hij ontwikkelde verschillende instrumenten tijdens zijn carrière, waaronder de saxhoorn en de saxtuba, maar het was zijn uitvinding van de saxofoon in 1841 die zijn naam voor altijd in de geschiedenisboeken zou zetten. De saxofoon werd al snel een populair instrument in vele genres van muziek en heeft sindsdien een blijvende invloed gehad op de muziekwereld. Sax stierf in Parijs in 1894 op de leeftijd van 79 jaar, maar zijn nalatenschap leeft voort door de vele saxofoonspelers en muziekliefhebbers die nog steeds genieten van het unieke geluid van zijn uitvinding.

Couque Dinant en Bieren

De koek wordt vervaardigd uit tarwebloem en pure honing volgens een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Door de hardheid van de koek slagen veel mensen er niet in om hem te eten. Zelfs in de koffie blijft de Dinantse koek zeer hard.  Wij kregen de raad om de koek te breken in verschillende stukken en te laten zacht worden in de mond.

Hij wordt gebakken in bakvormen van perenhout, notenhout of beukenhout in fijne reliëfs. Zo wordt de Dinantse koek vaak als sierstuk aan de muur gehangen, in verschillende voorstellingen: dieren, personen, bloemmotieven, stadstafereeltjes enzovoort.

Vandaag de dag is de Couque Dinant nog steeds populair en wordt het verkocht in verschillende bakkerijen en souvenirwinkels in en rondom Dinant.

Couque De Dinant DisplayedPin
Couque de Dinant displayed

Bieren

Leffe is een merk van Belgisch bier dat voor het eerst werd gebrouwen in de 13e eeuw door monniken in de Abdij van Leffe in de stad Dinant. Het bier staat bekend om zijn rijke, moutige smaak en wordt gebrouwen met een mix van bleke en karamel mouten, evenals een verscheidenheid aan hopsoorten.

Vervlogen tijden, leegstand en verval

In Dinant kan je ook veroudering, verlaten winkels en leegstand opmerken in tal van straten.

Links

Explore Meuse

Share to...