Dublin

België, Ierland

Persoonlijk vind ik Dublin nu niet dé stad om een citytrip naar te plannen maar aangezien de roadtrip in Ierland begon met een vliegreis van Brussel naar Dublin kon evengoed deze stad eens verkent worden.

Nachtleven in Dublin

Temple Bar (Iers: Barra an Teampaill) is een straat en buurt in het centrum van Dublin, die bekendstaat om zijn culturele activiteiten en uitgaansleven. De buurt ligt aan de zuidoever van de rivier Liffey en heeft, in tegenstelling tot het merendeel van Dublin, zijn middeleeuwse stratenpatroon behouden. Ook zijn de straatjes nog steeds met klinkers geplaveid.

Universiteit van Dublin

De Universiteit van Dublin is de oudste van Ierland. Heel mooie gebouwen, perfect onderhouden park met eeuwenoude bomen en sport terreinen.

Ha’penny bridge

De Liffey stroomt vanuit de Wicklow Mountains naar het westen, dan noordoost door Dublin en mondt uit in de Dublin Bay. De rivier heeft een lengte van 80 km.

Guinness, officieel St. James’ Gate brewery, is een bierbrouwerij in Dublin. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness en produceerde oorspronkelijk een porter. Uit deze porter kwam later een stout-porter voort, de huidige stout.

Arthur Guinness was een revolutionair waar het ging om personeelsbeleid: hij gaf zijn mensen 10-20% boven de standaard, gaf een weduwepensioen en betaalde vrije dagen (dat bestond niet in die tijd). Daarnaast ook gratis gezondheidszorg, onderwijs enz. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij.

In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. Guinness heeft hiervoor goede afspraken met de Ierse regering moeten maken, aangezien het nationale symbool niet verward mocht worden met de harp van Guinness. De Guinness-harp is daarom gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen.

Guinness bier

Het bekendste product van de brouwerij, kortweg ook Guinness geheten, is een bier van het type stout.
De kleur van Guinness wordt vaak aangezien voor zwart, maar in het juiste licht is te zien dat het bier eigenlijk ‘ruby red’ is, wat door Guinness zelf bevestigd wordt.

Het bier wordt vandaag de dag volgens de brouwerij nog steeds gebrouwen als vroeger, met vier ingrediënten: water, gerst, hop en gist. Het water dat bij dit proces gebruikt wordt is afkomstig  van een bron die zich op enige afstand van Dublin, in de Wicklow Mountains bevindt.