Londen

Leadenhall-building, Londen, London, Thames, UK, United Kingdom, Verenigd Koningrijk, city-hall, st-mary-axe, the-city, the-shard
City view of London from Tower Bridge

Een mooie en fotogenieke stad met een mix van historische en moderne architectuur en een lange historische geschiedenis en cultuur. Persoonlijk vind ik Londen aangenamer vertoeven dan Parijs. Londen is niet alleen mooi in de buurt van de Theems (de rivier die doorheen de stad stroomt) maar ook dieper de stad in verder van deze rivier blijft Londen mooi en in volle expansie. Deze ervaring had ik veel minder in Parijs.

Gedurende een vierdaags bezoek in het paasweekend van 2016 van 25 tot 28 maart bracht ik een eerste bezoek aan Londen, de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk.

Big Ben

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, staat aan de oever van de Theems in de Londense wijk Westminster. Het paleis is de zetel van het Britse parlement. Omdat tijdens mijn bezoek een deel van het paleis in de steigers stond heb ik besloten enkel de klokkentoren in beeld te brengen.

De stad is, behalve de hoofdstad en de grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, ook het politieke, economische en culturele centrum van dat land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden: Londen wordt als een van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York. Vooral in de 18e en de 19e eeuw was Londen als hoofdstad van het Britse Rijk het absolute politieke en economische machtscentrum van de wereld.

Londen telt vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church.

Tower Bridge

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt. Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden. Twee hangbruggen verbinden het centrale deel met de oevers. Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar en geven een tegenkracht aan de hangbruggen. Sinds 10 november 2014 is een deel van de vloer van een van de hangbruggen over een lengte van 11 meter vervangen door glazen panelen van 7,5 cm dik waarop je kunt stappen en de diepte ervaren.

London Eye

Londen, UK, united kingdom

St Paul’s Cathedral

Modern Londen

Naast heel wat historische elementen in de stad Londen ook heel wat moderne architectuur. Bijzondere bouwwerken die de expansie van de stad laten blijken.
Eerst 2 skylines die u een overzicht geven om de moderne architectuur in Londen:

Zicht op Southwark of The Borough, een gebied in het Londense bestuurlijke gebied Southwark, in de regio Groot-Londen.  Links ziet u het stadhuis dat door zijn speciale vorm The Onion heeft meegekregen als bijnaam. Binnenin is er een 500m lange, schroefvormige trap.

Rechts ziet u het tweede hoogste gebouw van Europa, The Shard. De toren is 310 meter hoog en telt 72 bruikbare verdiepingen, plus nog eens 15 verdiepingen met verwarmingsinstallaties. Bij de opening op 5 juli 2012 was The Shard het hoogste gebouw in de Europese Unie

Het gebouw heeft een onregelmatige piramidevorm die zich uitstrekt van de voet naar de top. Het is volledig met glas bedekt. De uitkijkgalerij en het uitzichtplatform in de openlucht, het hoogste in het Verenigd Koninkrijk, bevinden zich op de 72e verdieping.

Rechts op onderstaande foto meer modern Londen, geconcentreerd bij elkaar en op de achtergrond meer dan 10 bouwkranen die deze foto er wellicht over 5 jaar anders gaan doen uitzien.
We concentreren ons op het rechtse deel. The City genaamd

The City wordt door velen vaak verward met het centrum van Londen en dat is het niet, tenminste niet het huidige centrum. Wel is dit de plaats waar 2000 jaar geleden de Romeinen de eerste basis legde voor wat nu de wereldstad Londen is. Op het eerste gezicht is nu haast niet meer voor te stellen dat hier een basiliek, amfitheater en badhuis stonden die beschermd werden door een stadsmuur. De fameuze St. Paul’s Cathedral en de toeristentrekker Tower of London herinneren nog aan deze Romeinse tijd. Voor de rest moet je goed zoeken tussen de vele moderne kantoortorens naar overblijfselen van de Romeinen. The City is vandaag de dag een echt zakendistrict.

Zie je een wolkenkrabber met een opvallend design in de vorm van een augurk? Dan zie je één van de bekendste gebouwen in The City met de toepasselijke bijnaam ‘The Gherkin’ (Augurk). Misschien vraag je jezelf af hoe het komt dat er praktisch niets meer over is van de rijke historie. Hoewel er veel oude gebouwen moesten wijken voor de bouw van de grote kantoren, zijn de overblijfselen van eeuwen geleden voornamelijk verwoest door een grote brand in 1666 en de verwoestende bombardementen in het begin van de 2e wereldoorlog. Ter herdenking van de grote brand en om de wederopbouw te vieren werd ‘the Monument’ gebouwd. Deze 61 meter hoge pilaar heeft dus niets te maken met het Romeinse verleden maar vormde het symbool van de wederopbouw van The City.

London cabbies

Londen heeft ook een uitgebreid busnetwerk met onder andere de bekende rode dubbeldekkers. Vooral de rode bussen in Londen zijn erg bekend. Maar ook de kenmerkende zwarte taxi’s (cabbies). Het traditionele, oudere model wordt geleidelijk vervangen door een moderner model, dat evenwel gebouwd is naar het voorbeeld van het oude taximodel.

Camden Town

Wat je absoluut eens moet bezoeken in Londen is Camden market in Camden Town. Dit gebeid behoort tot het hipste deel van Londen en is de hemel voor straat fotografen. Camden Market bestaat eigenlijk uit verschillende markten die in elkaar overvloeien en je kunt er de gekste dingen vinden in kleding, schoenen, juwelen, piercings, tattoo’s, noem maar op. De rijkelijk versierde gevels verraden wat je er kunt vinden. Eetstandjes over gans de wereld zijn er vertegenwoordigd. Tijdens de weekends lokken de markten 100.000 bezoekers. Bijzondere gekleurde figuren en straatmuzikanten en artiesten fleuren het straatbeeld op.

Streets of London