Marseille, Provence

Moving PeoplePin
Moving people

Marseille is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het heeft de grootste handelshaven van Frankrijk. Marseille ligt aan de Middellandse Zee, tussen de Côte Bleue en de Calanques, in de regio die bekendstaat als de Provence.

Als je Marseille bezoekt, bevindt je je meteen in de oudste stad van Frankrijk en in een van de oudste steden van Europa. De stad heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 6de eeuw voor Christus. De haven heeft altijd het reilen en zeilen van de stad bepaald en hoewel de economische functie nu verdwenen is, is het nog steeds in ‘Le Vieux Port’ dat je het echte Marseille leert kennen.

Le Vieux Port

Le Vieux Port is een km lange haven en hét toeristische hart van Marseille. Er is een dagelijkse vismarkt en andere marken samen met avond evenementen. Rondom de haven zijn er restaurantjes en café’s in overvloed.

Dagelijkse vismarkt

Dagelijks in de vroege ochtend gaan enkele vissers de zee op om te vissen. De gevangen vis wordt dan aan de man gebracht langs de kade van de haven. Vooral de oudere vissers houden deze traditie gaande. Passanten slaan een babbeltje met de vissers.

Vuurwerk voor quatorze juillet

Op 14 juli vieren de Fransen hun nationale feestdag. Een groots vuurwerk vanop pantons in de haven trekt een massa volk aan. Wij waren aanwezig en konden meegenieten. Het vuurwerk had trouwens plaats op 15 juli. Op 14 juli was te mistral wind té dominant om het vuurwerk te laten afgaan. Wij aanschouwden het spektakel vanop het balkon van ons hotel op de 2de verdieping.

Kunstenaarswijk ‘Le Panier’

Mijn favoriete wijk in Marseille is Quartier du Panier. Dit is één van de oudste wijk van de stad en is uitgegroeid tot een geweldige kunstenaarswijk. Als je door de hoofdzakelijk smalle straatjes van ‘Le Panier’ loopt dan kom je allerlei leuke kunstgalerijen en -ateliers tegen waar kunstenaars nog aan het werk zijn. De straten zelf zijn veelvuldig versierd met allerlei vormen van ‘street art’. Quartier du Panier bezoek je bij voorkeur te voet, want op verschillende plekken moet je door middel van trappen kleine hoogteverschillen overbruggen. In ‘Le Panier’ zul je ook wat leuke winkeltjes en boetiekjes tegenkomen waar je lekker kunt snuffelen.

Street art

De smalle sfeervolle straatjes en de oude huizen lokken steeds meer volk. Le Panier wordt ook wel eens het ‘Montmartre van Marseille’ genoemd. Op het centraal gelegen Place des Moulins stonden vroeger verschillende windmolens. In Le Panier leven al jarenlang alle culturen bijeen. Vroeger woonden hier veel zeelui, maar ook bandieten en oplichters. Dat is de laatste jaren gelukkig niet meer het geval.

Decor voor misdaadfilms

De vele gangsterfilms die in de smalle steegjes van het oude kwartier Le Panier zijn gedraaid, hebben het imago van de stad geen goed gedaan. Maar dit is niet het rauwe Marseille. Het is veel gevaarlijker in de noordelijke betonwijken, de cités waar kleine Zinedine Zidanes opgroeien. Le panier is nu een levendige wijk met smalle sfeervolle straatjes.

Vallon des Auffes

Dit is een oude kleine vishaven in het zuidwestelijke deel van het centrum van Marseille. Het kreeg haar naam door de naam van de plant waarvan touwen voor de schepen gemaakt werden ‘Auffe’. In dit stukje haven staat ook het Monument voor de gesneuvelden van het Armée d’Orient.

Dit rustieke stukje Marseille staat bekend om de goede restaurantjes die je er kunt vinden. Het is ook een mooie plaats om wat vakantiefoto’s te maken. De kleine vissershutjes uit geven dit haventje een erg pittoreske uitstraling.

Share to...