Roussillon, Provence

Eén van de kleurrijkste dorpjes in de Provence

France, Frankrijk, Rousillion, provence

In de Luberon zijn er genoeg ‘Plus Beaux Villages’. Niet vreemd want het is een fantastische streek met inderdaad veel schilderachtige dorpjes. Roussillon vormt hier geen uitzondering op maar heeft naast een gezellig dorpscentrum nog een unieke attractie: de grootste okermijn van Europa.

Roussillon is een dorpje in het Franse departement Vaucluse, en is aangemerkt als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Roussillon is gelegen in het Parc Naturel régional du Luberon.
Het dorpje staat bekend om haar roodkleurige rotsen, veroorzaakt door de aanwezigheid van oker in de bodem. De kleur van de grond vertoont gelijkenissen met de kleur van de Amerikaanse Colorado Canyon. De omgeving van Roussillon wordt daarom ook wel gekscherend ‘Colerado Provençale’ genoemd.

Kenmerkend is de aanwezigheid van grote hoeveelheden oker in de bodem, die het gehele dorp een geel/oranje/rode kleur geeft. De kerk van Roussillon is zowaar verweven met de omliggende okerheuvel.

Schilderachtig dorp

Roussillon is een waar kleurspectakel van gevels. Van alle dorpjes die ik bezocht in de Provence is Roussillon veruit het meest kleurrijke.