Voerstreek

De Voerstreek is een streek in de Belgische provincie Limburg, 50 km2 groot, aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden begrensd door Nederlands-Limburg

In de heuvelachtige Voerstreek liggen zes dorpen en zestien gehuchten die tezamen de gemeente Voeren vormen. ‘s-Gravenvoeren, Sint-Pieters-Voeren en Sint-Martens-Voeren zijn de 3 bekendste. Op 1 januari 1977 werden de zes voormalige gemeenten ‘s-Gravenvoeren, Moelingen, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren en Teuven tot de fusiegemeente Voeren samengevoegd.

De voerstreek is géén groot gebied en als landschapsfotograaf ben je snel overal bij en heb je een mooi overzicht wat de streek te bieden heeft aan potentiële foto’s. Toch zijn er ontzettend veel fotografische plekjes waardoor de mogelijkheden oneindig lijken te zijn.

De streek bestaat uit een landschappelijk heuvelland, met bijbehorende dalen. De Voerstreek maakt in feite deel uit van het Land van Herve, net als het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. Bijna 20% van de Voerstreek is natuurgebied. In Voeren ligt ook het hoogste punt van Nederlandstalig België: het zuidoostelijke dorp Remersdaal op 287 m hoogte. Remersdaal heeft het meest uitgesproken reliëf van de streek.

Bezoeken in de lente en herfst

De streek bestaat uit vele trage en smalle kronkelende wegen doorheen het landschap om te fietsen, wandelen of met de auto te verkennen. Hoewel de streek er in elk jaargetijde prachtig uitziet zijn de lente en herfst toch bijzondere momenten. In de lente bloeien de vele oude, knoestige hoogstam fruitbomen en in de herfst kleuren de loofbossen en aanplantingen langsheen akkers en weiden.

Het landschap

Het landschap van de voerstreek heeft een glooiend reliëf en is het meest uitgesproken naarmate je Oostelijker gaat zoals in Remersdaal.

Beautiful autumn morning over wavy landscape in Remersdaal

Akkers en weilanden doorsneden met smalle, trage wegen maken een groot deel uit van de streek. Doorheen het landschap vind je ook verspreid kleine dorpskernen en verbrokkeld hier en daar wat huizen en boerderijen. Sommige gebieden zijn gespaard gebleven van bebouwingen allerhande en in andere delen duiken ze op in het landschap. Zeker de grote stallen van de landbouwbedrijven.

Ook kenmerkend aan de streek zijn de vele kerken en kapelletjes. Het spoorweg viaduct dat doorheen het landschap klieft is een opvallend bouwwerk. Ook tref je enkele kastelen aan.

Sint-Heribertuskerk te Remersdaal

Overnachten

Omdat de streek erg populair is bij wandelaars en fietsers heb je heel wat keuze om te overnachten in voornamelijk B&B’s maar wees er op tijd bij.

Meer info

Voerstreek

Next post Scheldemeersen Zevergem & Schelderode
image/svg+xml

Menu

Follow me

Follow Me

Instagram

Tags