De Voerstreek

De Voerstreek is een streek in de Belgische provincie Limburg, 50 km2 groot, aan drie zijden omgeven door de provincie Luik, en in het noorden begrensd door Nederlands-Limburg

De voerstreek is géén groot gebied en als landschapsfotograaf ben je snel overal bij en heb je een mooi overzicht wat de streek te bieden heeft aan potentiële foto’s. Toch zijn er ontzettend veel fotografische plekjes waardoor de mogelijkheden oneindig lijken te zijn.

De streek bestaat uit een landschappelijk heuvelland, met bijbehorende dalen. Bijna 20% van de Voerstreek is natuurgebied. In Voeren ligt ook het hoogste punt van Nederlandstalig België: het zuidoostelijke dorp Remersdaal op 287 m hoogte. Remersdaal heeft het meest uitgesproken reliëf van de streek.

Akkers en weilanden doorsneden met smalle, trage wegen maken een groot deel uit van de streek. Hoewel de streek er in elk jaargetijde prachtig uitziet zijn de lente en herfst toch bijzondere momenten. In de lente bloeien de vele oude, knoestige hoogstam fruitbomen en in de herfst kleuren de loofbossen en aanplantingen langsheen akkers en weiden.

Doorheen het landschap vind je ook verspreid kleine dorpskernen en verbrokkeld hier en daar wat huizen en boerderijen. Sommige gebieden zijn gespaard gebleven van bebouwingen allerhande en in andere delen duiken ze op in het landschap. Zeker de grote stallen van de landbouwbedrijven. Ook kenmerkend aan de streek zijn de vele kerken en kapelletjes. Het spoorweg viaduct dat doorheen het landschap klieft is een opvallend bouwwerk. Ook tref je er enkele kastelen aan.

Meer weten over de Voerstreek?

Voerstreek