Stone turtles above the waterline

Stone Turtles Above The WaterlinePin
Stone turtles above the waterline

Het is de derde keer dat ik de Opaalkust bezoek. Een eerste keer in 2013 met een workshop van Bart Heirweg. Een tweede keer het jaar daarop in de lente en nu in 2021 tijdens de zomervakantie. 

Nu is de zomer niet meteen dé beste periode maar een wat bewolkte hemel en diffuus zonlicht kan wonderen doen.

Het idee

  • Een imposante steen of een formatie van interessante stenen in het water.
  • Met lange sluitertijd de golven in mindere of meerdere mate vervagen. Wou versies proberen met sluitertijd van ongeveer 2 sec om de golfbeweging nog te zien en sluitertijden van 30sec en eventueel meer voor vlakke zee.
  • De uiteindelijke foto moest een rustige foto worden waarbij de stenen de hoofdrol zijn. Less is more. Dus een neutrale wolkenlucht en een rustige zee waarin de stenen eeuwig liggen.

De uitvoering

Na het bekijken van mijn foto archief wist ik de stenen liggen. Was al 2 keer op die locatie geweest maar had er niets mee gedaan. Ondertussen na enkele jaren fotograferen weet ik beter wat ik ermee kan doen.

De condities

  • Deadline binnen de 4 dagen
  • In de avondzon wanneer de lucht niet teveel aandacht opeist. Geen wolken of een rustige wolkenlucht. De stenen zouden dan in de avondzon baden.
  • In de dag maar dan bij grijze bewolking. Dus geen staalblauwe hemel of spierwitte stapelwolken in de zon.
  • De ideale waterstand. Bij laagtij liggen de stenen op het droge. Wanneer het tij opkomt komen ze uiteindelijk onder water te liggen. Ergens daartussen is perfect.
  • Rustige zee

De getijden

Dé belangrijkste conditie was de juiste moment waarop de stenen in het water komen te liggen. Staat het water te laag dan heeft het geen effect. Staat het water te hoog dan hebben de vormen van de stenen geen effect of krijg je natte voeten. Wacht je té lang dan zijn er geen stenen en verdwijnen ze onder water.

Er bestaan app’s waarmee je het getijden verloop kunt achterhalen van een bepaalde locatie. Ik gebruikte Tides planner; Ayetides is een goed alternatief.

Ik moest nog wel teweten komen op welke waterhoogte ik daar moest zijn.
Ik zou de stenen willen fotograferen tijdens opkomend tij. De Tides planner app liet me zien dat ik in de namiddag, vroege avond daar moest zijn. Vroeg genoeg om op de juiste plaats te staan want het tij komt daar snel op en voor je goed en wel beseft is het moment van ideale verhouding waterstand en stenen voorbij en verdwijnen ze voor je voeten.

Tijdens zonsondergang zou gekund hebben maar dan had ik afgaand tij en de weerapp’s lieten me nu niet meteen zien dat ik perfecte avond condities zou meemaken.

Ik was dus gebonden aan een minder gunstig tijdstip. Dus niet rond zonsopkomst of ondergang waarbij het licht perfect is. Dus liefst geen blauwe hemel en blakende zon. Grijze lucht of bewolking met diffuus licht zou me wel geven wat ik wou.

De eerste prospectie

Inschatten perfecte moment.
Blauwe lucht, sterke zon en vrij woelige zee.
Verschillende sluitertijden uittesten. Weinig golfbeweging, meer golfbeweging. Ik wist nu wel wat zo ongeveer het ideale moment zou zijn. Voor de rest was het wachten op betere weercondities en toch een rustigere zee voor wat ik wou bereiken met de foto.

Lijken deze grote stenen niet net schildpadden die boven het water uitkomen? Ik probeer al een tijdje om een mooie formatie van interessante stenen in het water te maken met wat creativiteit van een lange sluitertijd om de golven te vervagen.

De tweede prospectie

7 Beaufort. Dit zou de dag niet worden. 🙂 Wist ik uiteraard wel. Gelukkig lag de locatie op onze route van en naar ons verblijf en was het snel even kijken en uitwaaien.

De derde prospectie

Bij de derde verkenning bleek alles samen te vallen. De aanwezige bewolking zorgde voor diffuus zonlicht en de zee was heel wat aangenamer. Positie ingenomen. Ik had enkele staanplaatsen in gedachten die ik zou innemen afhankelijk van de waterstand maar nogmaals je wordt ingehaald door het stijgende tij. Ik had nog ruim de tijd om alles eens uit te proberen want de stenen lagen nog op het droge. Uit foto’s van de eerste en tweede prospectie bleek dat ik nog wat moest verder zoeken.

De uiteindelijke foto

Elke dag is anders aan zee. De beweging van het water, de golfslag. Het was dus weer snel schakelen en foto’s maken met verschillende sluitertijden. Ik wou zeker eentje met nog golfbeweging en eentje zonder.

De selectie

In het veld doe je er beter aan om verschillende foto’s te maken. Achteraf kies je wel de juiste. Aan zee is dat zeker zo en maak je best foto’s met verschillende sluitertijden., wat ik ook gedaan heb maar dat maakt het kiezen er echter niet makkelijker op.

Op Facebook plaatste ik de meest “rustige” versie. Waarom juist?

Enkele dagen ervoor kon ik de kracht van 7 Beaufort aanvoelen. De stenen schildpadden in de vredige zee in schril contrast met de woelige golven waar ze enkele dagen voorheen volledig onderhevig aan waren bloot gesteld.

Post processing

Ik had op voorhand al het idee voor een high key achtige foto. Vooral het wat rommelige grijze wolkendek vond ik een probleem.

Ik werk met een Fuji camera en maak als uitgangspunt om te beginnen een keuze uit één van de verschillende film simulaties die de camera ter beschikking heeft. Vergelijk film simulaties als een digitale variant zoals de aloude analoge Fujifilm rolletjes met elk hun specifieke karakteristieken en kleur.

Ik zag meteen door te kiezen voor Classic Negative als filmsimulatie dat ik snel het resultaat zou bereiken wat ik wou.

Share to...