Atmosferisch Damme

België, damme, ieflandscapes, landscapes, landschappen, mist, winter

De ochtend, op 27 februari 2010 grauw en grijs met veel mist in Eeklo. Misschien wat teveel mist om aan landschaps fotografie te doen maar toen dacht ik aan Damme met de bomenrijen en misschien kreeg ik bij het optrekken van de mist wel een zongloed en /of vuurbol tussen de vele boomstammen.

Dus snel ingepakt. Wat laat vertrokken eigenlijk maar gelukkig is het nog februari en aanwezige mist zou de zon wel temperen.

Op weg naar Damme dezelfde weersomstandigheden totdat ik de afslag nam om Damme binnen te rijden. Het klaarde uit. De zon was daar al prominent aanwezig en ik zag blauwe lucht. Wat nevel en mist in de verte en mist sluiers in de kruinen van de bomenrijzen was het aanzicht.

Was ik te laat? Toch de verkeerde locatie gekozen? Het overkomt me wel meer dat ik dat idee krijg.

Totdat ik over één van de brugjes reed en een blik kon werpen over het water en de bomenrijen.

Een moment van adrenaline en opluchting. Snel de auto aan de kant gezet en vlug de spullen genomen, zonder jas en wandelschoenen mijn positie ingenomen. De volgende keer toch vroeger vertrekken.

Op die plaats stond ik al eens, in 2012 met een workshop van Bart Heirweg.. Nu zoveel jaar later dezelfde locatie maar nu in omstandigheden die moeilijk nog beter kunnen.

De mist in de bomenkruinen was adembenemend. De zon die al vrij hoog kwam en mijn lens dreigde binnen te komen zorgde voor de warme kleur en gloed. Het plaatselijk rond dobberende wildfife maakte mijn foto af. Wat een rust en kalmte ook al reden achter mij soms een auto, een traktor, soms wielerfans. De kijk om de bomen, het water, de rustige ochtend en de atmosferiche omstandigheden deden het achtergrond geluid verdwijnen.

Het belang van een locatie te kennen en prospecteren heeft ook hier zijn nut bewezen.

Mijn verbazing groeide nog toen ik zag hoe de omstandigheden , de tijd dat ik er was, constant veranderden. Een samenspel van mistvormen, zon, nevelse luchten en laaghangende wolken, constant in verandering. Ik heb het nog nooit zo intens meegemaakt.

Het resultaat van een fotoshoot van een ochtend die ik dacht niet meer te kunnen meemaken. Zo zie je maar, volharding werkt, verander niet van je oorspronkelijke plan.