Ireland, Co. Kerry

Ierland, Ireland

County Kerry (Co.Kerry) (Iers: Ciarraí) is een graafschap in het zuidwesten van Ierland, in de provincie Munster. Het heeft een oppervlakte van 4746 km². De hoofdstad is Tralee.

Een van de beroemdste stadjes van Ierland, Killarney, ligt in Kerry. Het graafschap heeft twee nationale parken, de Meren van Killarney en het Dingle Schiereiland. Het puntje van het schiereiland is het meest westelijk gelegen punt van het Ierse vasteland. Ook heeft het de hoogste berg van Ierland (Carrantuohill) in de Macgillicuddy’s Reeks.

De kustlijn van Kerry bestaat uit een reeks schiereilanden en baaien. Naast het schiereiland van Dingle is er de Ring van Kerry en het Beara Peninsula. Net uit de kust ligt een aantal eilandengroepen, waaronder de Blasket Islands en de Skelligs.

Meren van Killarney

Er zijn 3 meren die er deel van uitmaken namelijk Lough Leane, Muckross Lake (also called Middle Lake) and Upper Lake.

Lough Leane is het grootste meer van de drie.
De meren liggen in een met bergen omringde vallei, te beginnen in Black Valley.
Deze bergen zijn:

  • Carrauntoohil 1,038m (Ierlands hoogste berg)
  • Purple Mountain (832m)
  • Mangerton Mountain (843m)
  • Torc Mountain (535m)

Vanop het uitzichtpunt, Ladies view genaamd langs de N71 krijg je een uitzicht op de meren en de valleien.

Je kunt doorheen Black valley rijden en dat is een avontuur op zich. Gap of dunloe is adembenemend:

Ierland, Ireland
Gap of Dunloe

Torc waterfalls

De Torc waterfalls zijn nog zo’n magisch mooie plaats nabij Killarney. Je waant je als het ware in een subtropisch regenwoud. Heel bijzonder, wat je eigenlijk niet verwacht van Ierland en zijn weer.

Brandon bay

Brandon is een dorp aan de noord kust van het schiereiland Dingle (Dingle Peninsula). Brandon bay is erg geliefd bij surfers. Aan de pier tref je er tal van vissers en plezier bootjes.

Dingle

Dingle is gelegen aan de zuidkant van het schiereiland Dingle in een natuurlijke baai. Dingle ligt in de Gaeltacht, een groep regio’s in Ierland waar Iers-Gaelisch (of ook wel kortweg Iers) de hoofdtaal is. Het is een toeristische trekpleister vanwege de vele kleurrijke huisjes en gezellige shops.

Slea Head

Slea Head is te samen met Dunmore Head het meest westelijke punt van Ierland op het schiereiland Dingle. Het is een gekend punt met prachtig uitzicht op de Blasket eilanden. De Blaskets bestaat uit zes afzonderlijke eilanden.

Ik kon deze prachtige foto maken in wisselvallige weersomstandigheden. Deze foto werd genomen net voor een stevige bui me bereikte.

Centraal in beeld (opgelicht in de zon) ziet u Great Blasket eiland. Als u goed kijkt treft u er enkele huisjes aan. Het eiland ligt 2km verwijdert van het vasteland en is 6km lang. Het hoogste punt is 292m

Ierland, Ireland
Great Blasket island

Slea head drive

Via een bewegwijzerde route (Slea Head drive) kunt u in een lusvorm, beginnend en eindigend in Dingle een route volgen die u laat genieten van tal van prachtige uitzichten, waaronder ook de Blaskets.

Skelligs

De Skellig-eilanden (Oiléain na Sceilig) zijn een groepje rotsachtige eilanden ten westen van Ierland en liggen 13km vanaf het vasteland. De naam komt uit het Iers en betekent letterlijk rotsachtige eilanden.

De eilanden zijn beroemd vanwege de populatie Jan-van-genten en Papegaaiduikers (Puffins). Verder staat er een klooster uit de 6e eeuw op de top (230 m) van Great Skellig of Skellig Michael (Iers: Sceilg Mhichíl). Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het kleinere eiland Little Skellig (Iers: Sceilig Bheag) ligt 1,5 km ten oosten van Great Skellig.

Met een boottocht op de Atlantische oceaan kun je Great Skellig bezoeken en de meer dan 600 trappen betreden om uiteindelijk op 160m boven de zeespiegel het 6de eeuwse klooster te bezoeken. Of je blijft gewoon lager, tussen de papegaaiduikers zoals ik deed. Great Skellig rijst tot 230m boven de zeespiegel.

In september 2014 vormde de ruige natuur van het afgelegen Skellig Michael het decor van de zevende Star Wars film “The Force Awakens”. De opnames gebeurden er in het uiterste geheim onder de dekmantel van de opnames voor een documentaire.

Little Skellig

Duizenden Jan-van-genten bewonen het kleinere rotseiland. 27000 koppeltjes zouden hier huisvesten.

Met wat geluk kunt u in de buurt dolfijnen en zeehonden spotten. en dat geluk was mij gegund alleen heb ik geen foto van deze leuke zeebewoners.

Great Skellig

Aangekomen op Great Skellig en volledig buiten verwachting troffen we zowaar enkele grappige papegaaiduikers aan en de vreugde werd nog veel groter toen we omringd werden door 10 tallen van deze mooie fotogenieke vogeltjes enkele treden hogerop. Bij een bezoek aan de Cliffs of Moher eerder werden ze nauwelijks waargenomen maar ze zaten allemaal op Great Skellig. Een meevaller want eigenlijk was het broedseizoen al voorbij. Een ontmoeting met deze vogels was één van de redenen om een roadtrip door Ierland te ondernemen hoewel we wisten dat de kans om puffins van heel, heel dichtbij te zien eerder klein was. Dat ruwe boottochtje van 1u40m met natte kledij was snel vergeten toen ik deze vogels voor de lens kreeg. Ik ben geen rasechte wildlife fotograaf, hoewel ik graag wat dieren in mijn landschapsfoto’s betrek, kon ik toch echt niet weerstaan om deze dieren van heel dichtbij te fotograferen.

Uitzicht op Little Skellig

Vanop Great Skellig heb je vanaf verschillende hoogtes een mooi zicht op Little Skellig

De Skelligs vanop een afstand

St Finan’s Bay

St. Finian’s Bay of plaatselijk bekend als The Glen, is gelegen tussen de dorpen van Portmagee en Ballinskelligs op de Skellig Ring Drive. Het is een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en elk toegangspunt tot de Glen biedt prachtige vergezichten en kronkelende bergpassen.

Valentia eiland

Valentia (Iers: Oilean Dairbhre)  is ongeveer 3 bij 11 km groot, en de westelijkste bewoonde plek van Europa. De inwoners leven in 2 dorpen.Valentia kan slechts op twee manieren bereikt worden: via Portmagee over de brug naar Valentia Island of met het veer van Port Reenard naar Knightstown.

Geokaun Mountain (Irish: an Geocán) is de hoogste berg van Valentia eiland. Op het noordelijk deel ontmoeten de 180m hoge Fogher cliffs de zee.

Ierland, Ireland
Fogher cliffs

Vanaf de top heb je zicht op de Skellig Islands, Dingle Peninsula, de Blasket eilanden, Beginish eiland, Cahersiveen, Portmagee en de Macgillycuddy’s Reeks, met ook drie van Ierland’s zes hoogste bergen: Carrauntoohil, Beenkeragh en Caher.

Roadtrip

Bij een roadtrip zijn foto’s van eindeloze wegen toepasselijk.

Om deze goed gevulde pagina van Co.Kerry te beëindigen deel ik graag nog enkele foto’s: