Mist in welke vorm dan ook is een zegen voor elke landschap fotograaf. Simplistische en/of sfeervolle landschappen kunnen we door de aanwezigheid van een weinig of extremere mist fotograferen.
Storende elementen zoals bebouwing of andere objecten die we niet op de foto willen zijn door mist niet zichtbaar en in een bos geeft mist een mystieke sfeer. Een bos dat sowieso een vrij chaotische omgeving is krijgt door dichte mist een éénvoudige achtergrond.
Mist kan bij opkomende zon een warme sfeer geven of net bij een dicht wolkendek een koele uitstraling aan je foto.
Veel redenen dus om bij mist aan landschapsfotografie te doen maar dan doen we er wel goed aan om het ontstaan van mist zo goed mogelijk in te schatten. Zo vermijden we nodeloos vroeg opstaan en te vertrekken zonder één mistplaats tegen te komen. Frustrerend voor elke fotograaf.
Vooral in het voor- en najaar is er grotere kans op mist met rustige, zachte dagen en koelere nachten. Niet dat er in de zomer geen mist kan ontstaan maar de kans is minder groot en door de snelle opwarming van de zon is mist sneller weg.
Op welke plaatsen ontstaat er eerst mist?
Er zijn gebieden waar de kans op mist groter is. Deze plaatsen zijn onder andere:
- Natte weilanden en meersen
- Lager gelegen gebieden, moerassen en valleien
- In de buurt van water zoals beken, meren, kreken, vennen, etc.
Wanneer krijgen we mist?
Vooraleer mist gevormd wordt moeten 3 parameters juist zijn:
- De lucht temperatuur moet het dauwpunt benaderen. Waterdamp in de lucht condenseert op dat punt en er vormen zich minuscule waterdruppels die in de lucht blijven zweven.
- Een hoge lucht vochtigheid van 90% en meer.
- De wind snelheid mag niet boven de 10 km/h uitkomen waarbij windpieken niet hoger gaan dan 15, 20 km/h.
Praktisch de mist voorspellen en je kans vergroten
Zelf gebruik ik de app WeatherPro om het dauwpunt te bekijken. Andere voorbeelden van app’s zijn Wunderground en Accuweather.
Ook via de website van genoemde app’s kun je aan de nodige gegevens komen.
De avond voor je wenst te gaan fotograferen consulteer je je app of website om het dauwpunt te checken en de voorspellingen van de lucht temperatuur en de windsnelheid na te gaan.
De ochtend dat je vertrekt check je op je buiten thermometer of de lucht temperatuur niet ver van het dauwpunt uit elkaar liggen. Beter is nog één of meerdere weerstations te raadplegen omdat je voor de zekerheid dan ook de huidige luchtvochtigheid en windsnelheid weet. De andere 2 parameters voor mist.
Een goede website om de huidige weer condities te kennen van weerstations is:
Daarbij doe je er ook goed aan om na te gaan of de mist niet té dicht zal zijn want indien de planning een wijds landschap met laaghangende mist is kun je de rit besparen of moet je je een ander doel voor ogen houden om iets met de mist te doen. Zo geeft Buienradar je een zicht en mist kaart dat aangeeft hoe ver je kunt kijken. Indien het zicht minder is dan 1000m is er mist, minder dan 200m betekent dichte mist.
- https://www.buienradar.be/belgie/zon-en-wolken/zicht-en-mist
- https://www.buienradar.nl/nederland/gezondheid/zicht-en-mist
Je kunt op de website buienradar ook het filmpje “Je ziet geen hand voor ogen: zo ontstaat mist ” bekijken voor mocht mijn artikel niet duidelijk zijn 🙂
We vertrekken naar de foto locatie
Wanneer je alles gecheckt en voorbereid hebt en je de deur achter je dichttrekt ben je goed op weg om landschappen met mist te fotograferen. Zeker wanneer je aanvoelt dat het een erg rustige ochtend is en geen blaadje ritselt en er zich dauw op de ramen van je auto gevormd heeft.
Toch 100% zeker van weer condities in landschapsfotografie zijn we nooit, ook al is alles tot in de puntjes voorbereid. Indien dan toch niet dat mist landschap kunnen fotograferen? Gebruik dan de huidige condities en weer elementen. Je kunt ook met andere prachtige landschap foto’s thuis te komen of ter plekke de buurt verkennen voor een volgende sessie wanneer je dan wel mist treft.