What is a Fuji X system photographer?

Om kort op die vraag te antwoorden is een Fuji X system photographer een hobby of beroepsfotograaf die het Fujifilm X camera en objectieven systeem gebruikt om foto’s te maken.

Niet Nikon of Canon zoals elke professionele fotograaf?

Want die maken toch de mooiste foto’s niet? Professionele fotografen maken inderdaad mooie foto’s maar dat ligt niet aan hun toestel maar aan de fotograaf die het toestel bediend, welk merk ze ook gebruiken. Nikon en Canon zijn alom tegenwoordig maar dat wil niet zeggen dat andere merken daarom slechter zijn. Zo één van die merken is Fujifilm. Ze maakten vroeger digitale spiegelreflex camera’s (DSLR) waarop je Nikon objectieven kon gebruiken zoals de FinePix S5 Pro. Daarna werd het stil rond Fujifilm. Tegenwoordig zijn ze op de markt met hun eigen en compleet nieuw systeem, het Fuji X systeem en het GFX systeem. Beide zijn mirrorless camera systemen. Dus geen spiegel reflex camera’s meer zoals in het analoge camera tijdperk maar volledig digitaal. Je kijkt niet meer in een optische zoeker door het objectief maar door een elektronische zoeker. Er zijn ook modellen in de x-reeks met een hybride zoeker. Dat is een combinatie van een optische en een elektronische zoeker.

Fujifilm X systeem

Op de fotobeurs Photokina 2010 in Keulen stelde Fuji haar eerste nieuwe x-camera voor. De Fujifilm FinePix X100. Een APS-C mirrorless camera met een vaste 23mm f2 objectief. Daarna werd het x-systeem verder en snel uitgebreid met andere x-camera modellen met verwisselbare objectieven.

Voor het x-systeem gebruikt Fujifilm een eigen APS-C X-Trans CMOS sensor van 23.6 mm x 15.6 mm. Deze is kleiner dan een Full Frame sensor maar de sensoren van Fuji zijn dan weer anders dan de andere APS-C sensoren waardoor ze de kwaliteit van de grotere full frame sensoren benaderen.

Omdat de x-camera’s mirrorless zijn in combinatie met een APS-C sensor kan de combinatie van camera met objectieven verrassend klein gehouden worden in omvang en gewicht. De bijzondere architectuur van Fuji’s X-trans sensoren maakt ze dan weer concurrentiëel met full frame.

Digitaal systeem met analoge geschiedenis

Fuji tracht de glamour van het analoge foto tijdperk op fotopapier digitaal om te zetten en doet dat aan de hand met Fuji film simulaties in hun x-systeem camera’s. Foto’s genomen met een digitale camera ogen zo minder digitaal en hebben een bepaalde grain over zich in combinatie met de overweldigende Fuji kleuren.

image/svg+xml

Menu

Follow me

Follow Ief De Laender

Tags

Categories