,

Ireland, Co. Cork

Ierland, Ireland

County Cork (Corcaigh in Iers-Gaelisch) is het meest zuidwestelijk gelegen en het grootste graafschap in Ierland. Het heeft een oppervlakte van 7457 km².
De hoofdstad is Cork.

Bezienswaardigheden zijn onder andere de havenstad Cobh, voorheen Queenstown, de haven van waaruit veel Ierse emigranten vertrokken naar de VS, Canada, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika.

Cork

Cork (Iers: Corcaigh) is de op een na grootste stad in de Republiek Ierland, en ligt vrijwel aan de zuidkust van het eiland.

Door Cork stroomt de rivier de Lee en het grootste gedeelte van de stad ligt op een eiland in de monding van deze rivier, voordat deze in Lough Mahon en daarna in de haven van Cork stroomt. De haven is een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. De stad is een belangrijke Ierse zeehaven en beschikt voorts over een internationale luchthaven.

In een stad zoals Cork vind je prachtige straten en chique winkels maar ook steegjes met gevels in verval.

Cobh

Cobh (uitgesproken als koow, Iers: An Cóbh, “de inham”) is een plaats en zeehaven. Cobh ligt aan de zuidkust van het Great Island in de haven van Cork, en kijkt vanaf een heuvel uit over de haven. Op het hoogste punt van de plaats staat Cathedral of St. Colman. De stad werd in 1849 herdoopt tot Queenstown nadat Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk op bezoek was geweest, maar nam de oude naam weer aan in 1922 toen Ierland onafhankelijk werd.

Ierland, Ireland
Cathedral of St. Colman

Als een van de grootste Atlantische havens in Ierland was het het vertrekpunt voor 2,5 miljoen van de zes miljoen Ieren die naar Noord-Amerika emigreerden tussen 1848 en 1950. De Titanic maakte haar laatste stop in Cobh (dat toen Queenstown heette) voordat zij op 11 april 1912 de Atlantische oceaan opging voor haar eerste, en enige, reis richting New York City.

Kinsale

Kinsale (Iers: Cionn tSáile).Het ligt 25 kilometer ten zuiden van Cork, aan de monding van de Bandon nabij de Old Head of Kinsale. Kinsale staat bekend om zijn erg smalle en kleine straatjes. 2 leuke gevels:

Mizen head

Mizen Head (Iers: Carn Uí Neid), bevindt zich aan het uiteinde van een schiereiland in het district Carbery. Het is een van de uiterste punten van Ierland en is een belangrijke toeristische trekpleister, bekend om zijn dramatisch klif landschap. Een van de belangrijkste trans-Atlantische vaarroutes passeert dicht bij het zuiden, en Mizen Head was, voor velen zeelui, het eerste (of laatste) zicht van Europa. Het puntje van het schiereiland is bijna een eiland, afgesneden door een diepe kloof, nu overspannen door een brug; Deze geeft toegang tot een oude signaal station, een weerstation en een vuurtoren. Het signaal station, eens permanent bemand, is nu een museum.