Ireland, Co. Clare

Cliffs of Moher, Ierland, Ireland
Cliffs of Moher

County Clare (Co. Clare) is een graafschap in de Ierse provincie Munster. Het ligt aan de westkust van Ierland, ten noordwesten van de rivier de Shannon, en grenst aan Lough Derg en de Baai van Galway. County Clare heeft een oppervlakte van 3147 km². De hoofdstad is de stad Ennis.

County Clare bevat het natuurgebied de Burren, een uniek landschap van kalkstenen heuvels en velden, en wordt gezien als het centrum van de traditionele Ierse muziek.  Aan de westelijke rand van de county, op de grens met de Atlantische Oceaan bevinden zich de Klippen van Moher (Cliffs of Moher).

Cliffs of Moher

De Klippen van Moher (Engels: Cliffs of Moher, Iers: Aillte an Mhothair), behoren tot de hoogste klipkusten in Europa. De klippen bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor. De klippen grenzen aan de Burren.

De klippen rijzen 120 meter op uit de Atlantische Oceaan bij Hag’s Head. Het hoogste punt ligt op 214 m waar  O’Brien’s Tower staat, een ronde stenen uitkijktoren, die in 1835 werd gebouwd door Cornelius O’Brien. Hij deed dat ten gerieve van de vele toeristen die ook toen al de klippen bezochten.

Vanuit O’Brien’s Tower zijn bij helder weer de Araneilanden in de Baai van Galway en de Twelve Bens in het graafschap Galway goed te zien.

De klippen zijn een goed voorbeeld van erosie door de zee. Men kan de sedimentaire lagen tellen en er liggen duizenden jaren aan geologie als een open boek klaar.

Je kunt de klippen niet enkel bewandelen maar je kunt ze ook van een ander perspectief bewonderen, namelijk vanaf zeeniveau met een boottour. Zo ervaar je nog meer hoe enorm de cliffs of Moher wel niet zijn.

De Cliffs of Moher bezoek je best ‘s avonds bij zonsondergang

The Burren

De Burren (Iers: Boirinn, “grote rots”) is een uniek karstlandschap in het noordwesten van het graafschap Clare in Ierland. Het kalksteengebied heeft een oppervlakte van ongeveer 300 km². Aan de noordzijde wordt het begrensd door de Baai van Galway, aan de westzijde door de Cliffs of Moher.

Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten uit verschillende biotopen voor. Ook leven er veel verschillende dieren. Onder het gebied liggen duizenden grotten waarvan Aillwee Cave de beroemdste is.

De Burren is rijk aan archeologische monumenten. Met name de Poulnabrone Dolmen trekt veel bezoekers. Dit grafmonument uit het Neolithicum is in de jaren tachtig van de twintigste eeuw afgegraven. Daarbij is aangetoond dat het monument diende als graf voor ten minste 33 personen.