Meetsjesland Krekengebied

Nergens in het Meetjesland is de invloed van de zee
zo tastbaar aanwezig als in het Krekengebied

Belgium, België, Boerekreek, Krekengebied, Landscape, Meetjesland, Sint-Jan-In-Eremo, creek, iefdelaender.com, kreek, landschap, water, winter
Creek in the winter

Het Meetjeslands krekengebied is een streek in het uiterste noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, tegen de Nederlandse grens. De streek maakt deel uit van de toeristische regio het Meetjesland. Het krekengebied ligt verspreid over de gemeenten Sint-Laureins en Assenede.

Vanaf de 12de eeuw drong de zee hier regelmatig binnen. Daarbij werden telkens nieuwe lagen marien en vruchtbare klei afgezet en werden geulen uitgeschuurd in het landschap. Het bewijs hiervan zie je nog altijd aan de talrijke kreken die meestal gevuld zijn met zilt (zout) water.

Ik hoef slechts een kwartiertje te rijden, wanner ik bij mijn vriendin in Eeklo ben om in dit gebied te kunnen gaan fotograferen. Perfect voor als ik eens niet voor lange tijd in de auto wil zitten en toch vind ik er alles wat een lanschapsfotograaf zich kan wensen. kreken, bomenrijen, kanalen en cultuur landschappen.

Het Meetsjesland krekengebied bestaat uit een aantal kreken zoals:

Oostpolderkreek

Deze in oostelijke richting geörienteerde kreek is ideaal gelegen en heeft een fotogenieke vlonder. Uit ervaring weet ik dat hier moeilijk aan te weerstaan is toch even te stoppen.

Bentillekreek

Boerekreek

Eén van de mooiste en grootste kreken in het gebied is de boerekreek.

Blokkreek

Polders en cultuurlandschap

Niet alleen de kreken maken deel uit van Het Meetsjesland krekengebied maar ook de polders en het omliggende cultuurlandschap zijn fijn om in te vertoeven. Graan, weiland, aardappelen en zelfs vlas.

Vlas

Dijken en bomenrijen

Het Meetjesland krekengebied ontbreekt het ook niet van de lange bomenrijen, bestaande uit populieren, en het Leopoldkanaal dat door het gebied loopt.